Yılbaşı kimileri için herhangi bir günden çok farklı olmasa da, kimileri için de eğlenmek, gülmek, bazen yeni, bazen de hali hazırda zaten tanıdığımız ve çok sevdiğimiz insanlarla bir araya gelmeye vesile olan zamanlardan. Peki sizce yılbaşında ne yapılır? Eğer ikinci gruptaysanız doğal olarak yeni yılı yeni bir kapı, yeni olanaklar görmeye meyilli, umut dolu insanlardansınız. Bu insanlar mutlu mesut tipler oldukları için de, yeni yıl akşamında, coşmak, eğlenmek, deliler gibi yiyip içmek isterler. Dolayısıyla az biraz gündelik disiplin ve rutinlerinin dışına çıkma eğilimi gösterirler. O akşam spor salonuna gidilmez, yenilen içilen öyle çok da fazla önemsenmez, kalori sayılmaz, skor tutulmaz… Ee malum yılbaşıdır, ”bugün de eğlenmeyelim mi”dir. Yılbaşı bu, olacak o kadar diyerek, kontrolden çıkacağınız bir yılbaşı yerine, güzel sonlu, mutlu, hafif bir yılbaşı gecesi hayal edebiliriz. Tek kriterimiz seçimlerimiz. Seçimlerini her zaman sağlıktan yana yapanlardansanız, yılbaşını ve sonrasını huzur içinde, vicdan azabı olmadan geçireyim diyorsanız bu yazıyı iyi okuyun derim.
1.Yılbaşı akşamına normal bir akşama başlar gibi başlayın. Akşama şenlik var, mottosuyla tüm gün aç kalıp, gece olunca da koca sofranın önünde kendinizden geçmeyin. Sabah ve öğle yemeklerinizi her zaman olduğu gibi kontrollü yiyin. Akşamları nasılsa bir şeyler yiyoruz, orada zaten sıkıntı yok. Akşam yemeğini de o zengin masadan akıllı seçimlerle süsleyin.
2.Yılbaşı akşamından önce imkanınız varsa mutlaka uyuyun. Zira yeni yıl saat on iki dedin mi başlıyor. Hele belli yaşın üzerinde ve gece yarısı olduğunda esnemeye başlayan kimselerdenseniz, o geceyi rahat ve dinç geçirmek için öncesinde mutlaka uyuyun ki gece dayanabilesiniz.
3.Yılbaşı akşamı klasik yemek yeme akşamlarıdır. O devasa sofrayı gördüğünüzde ilk gördüğünüz şeyden başlayarak, tabağınızı doldurmaya çalışmayın. Masanın etrafında bir tur atın. Normalde de yediğiniz, sevdiğiniz şeylere odaklanın. Tabağınıza sebze de koyduğunuza emin olun ve mümkün mertebe yiyecekleri birbirine karıştırmayın.
4.Alkol konusunda stratejik davranın. Yediğinizi nasıl saymalıysanız, içtiğinizi de sayın o gece. Alkol almamak adına, şekerli, gazlı içeceklere dadanmayın. Onda da az-öz kuralına bağlı kalın. Alkol almaya kesin niyetliyseniz de, mümkünse kadehlerinizi sayın.
5.Gece boyunca su içmeyi unutmayın. Mümkünse mekana varmadan evvel mutlaka su içmiş olun. Ya da susuz kalmadığınızdan emin olun ve her alkollü içecek arası bir tur mola verip, alkol öncesi mutlaka su için.
6.O gece dostlarınıza, yaşama enerjinize, şükretmeniz gereken şeylere odaklanın. Yemek ve içmeye değil. Zira yılbaşı ertesi sabahların en büyük kabusu ”bana ne yaptın?” diye ağlayan mutsuz midelerdir.
7.Tatlı yemeniz gerektiğinde mümkün mertebe meyveye ya da meyvelerden yapılmış tatlılara yönelin. Şerbetli, bol kremalı, çılgınlar gibi kat kat kekten ibaret tatlılar o gece için uygun tatlılardan değil pek. Ağzım tatlansın derken, sonrasında pişmanlık yaşamayın.
8.Yılbaşının ertesinde büyük olasılıkla derin bir susuzluk çekeceksiniz. Uyanır uyanmaz mutlaka bir iki bardak su için ve gün içinde, günlük su hedefinize ulaşmaya özen gösterin. Hatta midenizde sorununuz yoksa, içebiliyorsanız kalktığınız gibi ılık limonlu bir bardak su için.
9.Yeni yılın ilk günü kan şekeriyle ilgili derin problemler yaşayacaksınız. Bu yüzden güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın. Zaten belki de çok değil beş-altı saat evvel yemek yediğiniz için, mideniz size dolu gibi gelecektir. Ama yine de kendinizi biraz zorlayıp, hafif de olsa bir şeyler yemeye çalışın bence.
10.Diyetteyseniz ve yılın ilk günü hala toksanız, günü hafif öğünlerle geçirin ve ara öğünleri bir seferlik atlayın. Zaten önceki gece sağlam kalori aldınız, bir güncük ara öğününüz olmasa bir şey olmaz.
11.Bu yıl yılbaşı cumartesiye denk geliyor ve tüm yorgunluğunuzu gidermek için bir tam pazar gününüz olacak; ama yılbaşı çok dağıtır ve ipin ucunu kaçırırsanız, yılbaşı sonrasında daha çabuk kendinize gelebilmek adına, bir üç günlük detox düşünebilirsiniz. Sebze ve meyve ağırlıklı mini bir detox, o koca gecenin yükünü bir nebze hafifletecektir.
12.Pazartesi günü herkes öğlenlere kadar uyurken, vakitli bir saatte kalkıp, suyunuzu, müziğinizi yanınıza alıp, hafif tempo bir yürüyüşe ne dersiniz peki? Bence oldukça rahatlatıcı, zihin açıcı ve motive edici… Vaktiniz, enerjiniz ve motivasyonunuz olursa yeni yılın ilk gününe bu şekilde başlayın derim.
Sonuçta her seçim bir kaybediş… Yılbaşı gecesinde çılgınlar gibi yeyip içememek bir kayıp gibi görünse de, uzun vadede sizi mutlu edecektir. Ki bence bir dilim pastadan olmak, karındaki baklavadan olmaktan iyidir. Herkese şimdiden mutlu sağlıklı huzurlu yıllar olsun. Yeni yılda tüm dilekleriniz gerçek olsun. Sevgiler.