Aralık ayı ortalarında, pek çok insan bir ‘’geçmiş hesaplaşması’’ ile baş başa kalır. Yine bu pek çok insan, yeni yıla bambaşka, farklı biri olarak, tazelenmiş ya da eski kötü kararlardan arınmış olarak girmek ister. Yeni yıl için yeni kararlar almak, bebek sahibi olmak istemeye benzer. Bu yeni, çiçek gibi kararlar, planlarken çok sevimli, çok kolay bir şeymiş gibi görünebilir; ama uygulamada zorlukları olacaktır. Bu yüzden hedef koyarken yüzde yüz geçerli olan ”ulaşılabilir/ ölçülebilir hedef” kavramını göz ardı etmemek gerekir. Hedefleriniz, yeni yıl kararlarınız ne kadar gerçekçi ise, ulaşılabilirliği o kadar fazla olacaktır.
Bu yüzden bugünlük sadece Ocak ayı hedefleri ile başlayalım ve her aylık hedefleri üst üste ekleyerek yılı güzel, zinde, pozitif geçirmek için ilk adımları atalım. Kağıdı kalemi elinize alın ve ocak ayının yapılacaklar listesini yazmaya başlayın.
1.Protein Ağırlıklı Kahvaltı
Sabahları evden acele ile çıkıp, yoldaki ilk fırından simit alıp, iş yerine koşturanlardan mısınız? Yapmayın. Normalde uyandığınızdan yarım saat erken kalkın ve mutlaka hayvansal protein ağırlıklı bir kahvaltı ile güne başlayın. Haşlanmış iki yumurta yiyebilirsiniz. Lor ve süzme peynir gibi yağ oranı düşük peynirleri içeren bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kuruyemiş, süt ve yulafı karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da vaktiniz varsa bunların hepsini içeren sağlam bir kahvaltı ile yola çıkabilirsiniz. Benim için kahvaltı günün en önemli öğünü. Yeni yıl için en temel kararınız, kahvaltıyı es geçmemek olsun.
2.Uyku Düzeni
Spor yapmak sadece fiziksel bir aktivite değildir. Spor yapmanın kişiyi hem bedensel hem de ruhsal yönden besliyor olması lazım. Ve uyku, bu geri besleme içinde en önemli unsurlardan biri. Şayet geçmiş yılınızı gece boyu uyanık kalıp, sabahları da yorgun uyanarak geçirdiyseniz, bu yıl ikincil olarak bu sorunu çözün. Daha erken kalkın, aktif kalın ve doğru saatte yatağa girin. Doğru dinlemediğinizde ya da uykusuzluğa bağlı stres seviyeniz yükseldiğinde, spor yapıyor olmanın artılarından faydalanamayacaksınız.
3.Güçsüze Odaklanma
Toplumda, doğada, insanda, insan aklında belirgin bir harmoni olmalı. Ne demek şimdi bu? Yani demek ki; bir bütünün her parçası aynı derecede işlevsel olmalı. Protein tozunu shakerda karıştırdığınızı ama homojen bir karışım elde edemediğinizi düşünün… Berbat bir durum değil mi? Spor yaptığınızı; ama omzunuz zayıf diye omuz çalışmadığınızı ama diğer bölgeleriniz için de antrenmanları da ihmal etmediğinizi hayal edin. Spor kökenli artıları elde etmekle beraber omuzlarınız güçsüz kalmaya devam edecektir. Bu yüzden bu seneye güçlü bölgeleriniz yerine, ya da mental olarak güçlü yanlarınız yerine zayıf olanlara iki katı zaman ve enerji harcayabilirsiniz.
4.Paket Gıdalar
Yüzde yüz yapılması gereken şeylerden biri bu paket gıdalardan kurtulma mevzusu… ki bu mevzuya direk yılbaşı challenge’ı olarak da başlayabilirsiniz. Yılbaşı akşamlarında ekstradan tüketilen paket gıdalardan, asitli içeceklerden, çikolata ve krakerlerden aslında özetle televizyonda reklamı yapılan bütün paket ürünlerinden uzak durun. İşlenmiş gıdalardaki kimyasallar, hem kilo almaların temel sebebi, alınan kiloları veremeyişimizin de bir başka başlıca sebeplerindendir. Paket gıdalar yerine doğal ürünlere, kuruyemişlere, taze sebze meyvelere ve bulabiliyorsanız sağlıklı proteinlere ulaşmaya çalışın.
Uygulaması zor şeyler değil; ama oldu ki tutamadığınız bir kısım oldu, dayanamadınız bir cipse uzandınız… Resetlenin. İnsanız, zaaflarımız, anlık yenilgilerimiz olacak; ama hedefimiz koca bir yıl ve tutturabilirsek koca bir ömür. Mini adımlarla bir yerinden hayatı yakalayın. Sevgiyle, fit ve mutlu kalın.