Espri konusudur multi-lang… E çok dillilik. O şekilde yaşayana değil elbet, o şekilde cümle kurana da değil; adam anlıyor da söylüyor herhalde; ama anlamaya çalışıp anlamayana dert. Bu anlamda çok dillilik cümle kurana zenginlik anlamaya çalışana ise resmen fakirlik. Reklamcılıkta vardır bu mevzu, finans sektöründe vardır misal. Ve aman eksik kalmayalım, sporda vardır. Çoğu insan salona gider, programına bakar, dil bilen adam bile olsa kağıtta yazana anlam veremeyebilir. . Cable seated rowing…!! Cable; kablo, seated… hmmm oturuyorum, evet. Row da çekiş. Tamam oturup, kabloyu çekeceğim de nasıl yani? Şu abdominal, hııt, bazal metabolizma falan diye sohbet eden iri yarı abilere mi sorsam acaba?
Sormayın, gerek yok, ben yazdım, siz okuyun. Alın size spor salonlarında en çok telaffuz edilen teknik terimler ve açıklamaları;
Abdominals (abs): İnsan ve hayvanlarda gövdenin kaburga kenarlarından kasıklara kadar olan ön bölgesidir. Fitness terminolojisi olarak da basitçe en çok şekillenme arzuladığımız karın bölgesini ifade eder.
Aerobic: Maksimum kalp atış sayısının %60 ile %80 aralığına ulaştığı, ciğerler ve kalbin yoğun olarak çalıştığı, oksijen kapasitesini arttırıcı, yüksek tempolu, tüm vücudu çalıştıran egzersizler aerobic egzersizler grubundadır. Koşu bu tip egzersizlerdendir.
Anaerobic: Oksijen yoksunluğu demektir. Kandaki glikozun laktik asitle parçalanması sonucunda oluşan yoğun aktivite türüdür. Halter bu tip egzersizlerdendir. Bir aerobic aktivite yağ yakım sınırının dışında uzun süre kalırsa anaerobic hale gelir.
Basal metabolic rate (BMR): Vücudun dinlenme halindeyken yaşamını devam ettirmesini sağlayan en küçük enerji değerini ifade eden teknik terimdir.
Biceps: En bilinen ve basit haliyle kolun ön kısmına verilen isimdir. Pazu dediğimiz kas grubu işte bu bicepstir.
Cardiovascular system (CV): Bir tıbbi terim olarak; kalp ve kan damarlarının oluşturduğu sistem anlamına gelir. Cardiovascular antrenman dendiğinde de kalp ritminizi yağ yakım aralığına çıkaran egzersizlerden ibaret antrenman modelinden bahsedilmektedir.
Deltoid: Genel anlamıyla omuz kasına tekabül eder.
Diyet: Bizim memlekette ”kilo vermek için edinilmeye çalışılan yeni model yemek yeme alışkanlıkları” anlamında kullanılsa da diyet temelde çeşitli nitelikteki ve özellikle protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerce zengin öğünleri içerse de sıklıkla bir kişinin beslenme modelini de anlatabilir. Yani aslında diyetiniz iyi de kötü de olabilir.
Ectomorph: Yağsız ince bir vücut, ince ve uzun yüz ve vücut hatlarını ifade eden terimdir.
Endomorph: Yağlı, kısa ve yuvarlak hatlardan, enli bir göğüs çatısından ibaret vücut tipini ifade eden terimdir.
Flexibility exercises: Flexibility esneme, bükülme kabiliyetini ifade eden terimdir. Flexibility egzersizleri ise esneme kapasitemizi arttıran egzersizlerdir. Pilates ve Yoga bu tip egzersiz metotlarına örnektir.
Gluteus: Bol bol squat yapıp geliştirmeye çalıştığımız kas gruplarından biridir. Kalça kasına tekabül eder.
Hamstring: Arka bacak kasıdır. Good morning, deadlift ve leg curl gibi egzersizlerin nihai hedefi bu kas grubudur.
Heart rate (HR): Bir dakikada kalbin kaç kez attığını anlatan teknik terimdir. Ortalama bir insanın kalbi dakika 72 kez atmaktaymış. Egzersiz yaptığımızda maksadımız kalp atış sayımızı minimum %60 oranında arttırmaktır. Özellikle yağ yakım hedefiniz varsa, kalp atışınızı yükseltecek şekilde egzersiz yapmalısınız.
Interval training: Yüksek tempolu, yağ yakımı hedefli yoğun antrenmanlardır. Egzersizler arası dinlenmeler çok kısa tutulur ki, nabız düşmesin. Bu tip antrenmanın temel amacı aerobik ve anaerobik kapasiteyi artırmak ve vücudun yağ yakım süresini uzatabilmektir.
Ketosis: Yetersiz karbonhidrat alımından dolayı vücutta yağ asitlerinin birikmesi olayıdır.
Kifoz: Sırt bölgesinde ortaya çıkan kamburluktur. Bu bölgede normal eğim açısı en fazla 50 derece olmalı imiş. Bundan fazlası kifoza delalet imiş.
Lactic acid: Oksijenin yetersiz olduğu durumlarda glikojenin şekere çevrilmesi esnasında kanda ve kaslarda biriken atık maddedir. Spor sonrası kaslarda oluşan ağrının temel sebeplerinden biri laktik asit birikmesidir.
Lordosis: Omurganın, bel kemiğinin öne doğru bükülmesi, kamburlaşmasıdır. Bu tip vakalarada karın öne kalça ise arkaya doğru bir çıkıntı oluşturur. Ağırlık çalışan ya da işi gereği ağırlık kaldıran kimselerde lordosis görülebilir.
Mesomorph: Gelişmiş kaslar, küçük kalça, sağlam baş ve yüz, büyük el ve ayaklara sahip insan tiplemesi.
Namaste: Alçak gönüllü Yoga selamıdır. İnsanların içindeki kutsal ışığı, kutsal enerjiyi selamlama anlamına gelir.
Obliques: Karın kaslarının yanlarında, beli ve karnı destekleyen destek, kolon kaslardır. Twist hareketleri ve çapraz egzersizler bu bölgeyi beslemektedir.
Pectorals: Genel olarak göğüs kaslarını ifade eden terimdir.
Plank: Kalas duruşu da denen egzersizdir. Eller ya da dirsekler üzerinde ve ayak parmak uçlarınızdan destek alarak dümdüz durduğunuzu düşünün, işte o hareketsiz egzersiz planktır. Şınavın sabit versiyonu gibi düşünebilirsiniz. En önemli karın ve merkez bölge antrenmanlarındandır.
Pilates: Joseph Pilates tarafından geliştirilen pilates tüm dünyada kabul gördügü üzere fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir. Bel fıtığı ,boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, skolyoz, kifoz ve lordosis sıkıntıları yaşayan kimseler için birebirdir.
Resting heart rate (RHR): Dinlenme esnasındaki kalp atış adedini anlatan terimdir. Ortalama insanda bu sayı 72’dir.
Spinal stenoz: Yaşlı hastalığı olarak bilinmektedir. Tıbbi olarak; Omuriliğin geçtiği kanal ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği deliklerin bir şekilde daralmasına verilen isim dar kanal veya spinal stenoz’dur.
Skolyoz: Omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. İnsanlarda bu rahatsızlık derece derece görülebilir. Ufak derecelerde egzersiz önerilirken, ileri vakalarda ameliyat önerilmektedir.
Squat: Çömelme hareketidir. Bütün vücudu çalıştıran ama en çok bacak kaslarına saldıran egzersiz modelidir. Ekipmanla ya da vücut ağırlığıyla pek çok varyasyonda çalışılabilir.
Tendon: Kemikleri kaslara bağlayan bağlardır. Kaslar güçlendikçe tendonlar güçlenir ve desteklenir.
Triceps: Bicepsin kankasıdır bu kas. Genel olarak biceps kolun ön tarafındaki, triceps arka taraftaki kas grubudur. Triceps kadınlarda en çok sarkan, en çok çalıştırılması gereken kas gruplarının başında gelir.
Versaclimbe: Spor salonlarında görünen bir tür kardiyo aletidir. Dikey merdiven olarak bilinmektedir.
Yoga: Esneklik, dayanıklılık ve doğru nefese odaklı egzersiz metodudur. Uygulanış ve kafa yapısına göre fiziksel bir egzersiz metodu ya da meditatif olarak tanımlanabilir.