Sıkılmadan Üşenmeden Koşmanız İçin 7 Yol

Koşamayan insanlar için ‘’bıkkınlık’’ ne kadar bariz bir bahane ise, koşmayı seven insanlar için bile bazen aynı bahane söz konusu olabilir. Sıkıntı ya da bıkkınlık demek daha az motivasyon demektir. Her günü aynı yaşamak kökenli, ruh bunalması demektir. Belki her gün aynı parçaları dinleyip, aynı ayakkabıyla koşmaktır… Ama çok şükür ki, pek çok dert gibi aslında gelip geçicidir. Koşmayı seviyor; ama dönem dönem nasıl ve nereden geldiğini anlamadığınız bir bıkkınlıkla boğuşuyorsanız bu yazı tam size göre. Ne yaparsınız da koşu yapmanızı engelleyen düşük motivasyondan kurtulursunuz?

1.Hedef Belirleyin

Koşarken ya da koşmayı hedeflediğinizde en büyük dertlerden biri koşu alanınızın sınırlarını belirlemektir. Özel olarak belirli bir yarışa katılacak olanlar, hedefledikleri kilometrelere kadar koşmaya gayret etseler de, yeni başlayanlar için bu 10k’ler 5k’ler gerçekdışı hedefler gibi görünebilir. Hele ki koşmayı hiç mi hiç sevmeyenlerdenseniz. Bu yüzden hep olduğu gibi, amaca yönelin minik adımlarla başlamak motivasyonunuz açısından oldukça besleyici olacaktır. Bu sebeple evden çıkarken kendi kendinize şöyle planlar yapın; misal postaneye kadar koşacağım ya da markete kadar koşup, alışverişimi edip döneceğim. Koşu çok minik adımlarla bile gelişen bir egzersiz modelidir. O mini adımları bir şekilde atarak koşmaya başlayın.

2.Arkadaşınızla Koşun

Sevdiğiniz biri ile koşmak, akıl sağlığınızı, tek başına koşmaya göre daha pozitif etkiliyormuş. Bu bilimsel veriden haberimiz olmasa bile, tek başına koşmanın korkunç bir motivasyon gerektirdiğini; ama yanınızda bir arkadaşınız var ise zamanın su gibi geçip gideceğini otomatikman bilirdik. Dolayısıyla hem sohbet ede ede koşabileceğiniz, hem fiziksel olarak yanınızda olacak olan, motive edici bir arkadaş koşu için ideal gerekliliklerden olabilir

3.Müzik Dinleyin

Koşu yapacaksanız, tempolu müziklerden oluşan bir playlist, mp3 çalarınıza mutlaka iliştirilmiş olsun. Müzik hem kendinizi yalnız hissetmenizin önüne geçer, hem dinamik olduğu için motivasyonunuzu yüksek tutar, hem de sıkılmanızı önler. Hatta mini tavsiye, koşarken zihniniz açılsın istiyorsanız koşu için güzel bir klasik müzik playlisti oluşturun. Mp3 çalarınız yoksa da acilen bir tane edinin, mp3 çalarınızı ona uygun sevimli bir kulaklıkla kombinleyin, böylece koşuya tam gaz çıkın.

4.Mevsime Uygun Giyinin

Koşarken en büyük dertlerden biri rüzgar yeme kökenli üşümeler ve bu üşümeler sonunda da kaçınılmaz olarak hasta olmalardır. Bu yüzden koşarken ‘’aman terleyeceğim nasılsa’’ diyerek çok ince kıyafetlerle dışarı çıkmayın. Yine aynı mantıkla koca koca kabanlarla da koşamazsınız. Spor firmalarının sırf bu gibi durumlar için ürettiği, üşütmeyen, terleme durumlarında nefes alabilen kapasitedeki kıyafetlerini edinmeye çalışın.

5.Ayakkabınızı Doğru Seçin

Koşu ayakkabıları ağırlık egzersizindeki ayakkabılar gibi hafif ayakkabılardan değildir. Koşu anında dışarıdaysanız yol ile ya da salondaysanız koşu bandının zeminiyle olan o mini mini buluşmalardan canlı çıkabilmek istiyorsanız ve özellikle koşmaya yeni başlayanlardansanız, sağlam taban destekli ayakkabılardan edinmelisiniz. Özellikle ayak bilekleriniz ve dizleriniz mevzu ise ayaklarınızın bu türden desteklere, mini yastıklara ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden koşu ayakkabılarınızı ağır; ama dirençli ayakkabılardan seçin. Şayet uzun zamandır koşanlardansanız, koşu ayakkabılarınızı daha hafif daha profesyonel modellerden seçmenizde fayda var.

6.Bir ”Mantra” Edinin

Herkesin motivasyon algısı farklıdır. Bazıları itilip kakılmayla, zorlamayla motive edilir, bazısı daha tatlı bir dile ihtiyaç duyar, bazısını da mental olarak beslenmeniz gerekir. Ve çoğunlukla da bu üç gruptaki insanların tümü de onları motive eden şeyi belli aralıklarla görmek, hatırlamak isterler. Mesaj kaygılı tişörtler, motivasyon odaklı taytlar ya da üzerinde ”namaste”, ”fight like a girl” ya da ”yoga girl” yazan herhangi bir ürün, misal bir su matarası koşunuzu tamamlamak için gerekli enerjiyi sizin için taşıyabilir.

7.Koşuyu Meditasyon İle Tamamlayın

Koşu oldukça hareketli bir egzersiz metodu olsa da, demin anlattığım sebeplerden dolayı mental bir tarafı da vardır. Ve koştuktan sonra vücudunuzda tüm kas gruplarınızı etkin ama hafiften de ağrılı hissedebilirsiniz. Bu sebeple koşu sonrası eve geldiğinizde, susuz kalmamak adına, bolca suyunuzu içtikten, az biraz nefes aldıktan sonra yoga matınızı yere serip, ufak esneme hareketleriyle vücudu rahatlattıktan sonra buddha’nın dediği gibi, kafa meşguliyetiniz şayet minimum düzeyde ise bir on dakika sadece nefes alıp vermelere odaklı meditatif bir dinlenmeyi koşu planınıza dahil edebilirsiniz.

Vallahi hayatta çözülemeyecek sorun yok. Sağlığınız yerinde olsun, sevdikleriniz yanınızda olsun, başkalarına, hayvanlara, doğaya sevgi, emek, destek verebilecek kadar enerjiniz olsun da koşu yapmak için motivasyonunuz olmasın… Çözülür. Bazen bir yakınımız, bazen mini bir aksesuar ve özellikle sporda doğru ve kaliteli ekipman bu anlamda sorunlarınızı çözecektir. Motive kalın.