Renkli ve Güvenli Bir Seyahat İçin: Happy Hop

Eğlenceli tasarımlarıyla çocuklara emniyet kemeri takmayı sevdiren Happy Hop’u kurucuları Aylin Güvenal Doğu ve Sinem Bozoklar’dan dinliyoruz.

Happy Hop Nedir? Kısaca bahseder misiniz?

Happy Hop, çocukların ve annelerin; yolda, evde, parkta, seyahatte kısaca günün her aşamasında karşılaştıkları zorluklara, ihtiyaçlarına ve beklentilerine yenilikçi çözümler sunan bir marka. Bunu yaparken de her çözümün kendi içinde fonksiyonel ve tasarımı orijinal olmasına dikkat ediyoruz. Tüm ürünlerimiz; Türkiye’de üretiliyor, kalite standartlarına özellikle çok önem veriyoruz. Ürün fikirlerimiz ve tasarımlarımızın tümü patentli ve %100 bir Türk markasıyız.

İlk ürün grubumuz; seyahati çocuklar için güvenli ve konforlu hale getiren 3 kategoriden oluşuyor. Beltfix, Sleepyhead ve Buddyguard. Beltfix, çocukların emniyet kemerini yetişkinler gibi doğru şekilde omuz ve kalça kemiğinden geçecek şekilde kullanmalarını sağlayan bir emniyet kemeri düzenleyicisi. Sleepyhead, çocukların araçta seyahat esnasında rahatça bir uyku uyumasını sağlayan bir emniyet kemeri yastığı ve Buddyguard ise aslında çok amaçlı inovatif bir ürün, kısaca emniyet kemeri arkadaşı diyebiliriz. En önemli faydası eğlenceli karakterlere sahip olması sayesinde çocukların emniyet kemeri takmayı sevmesini sağlaması.

Böyle bir ihtiyacın olduğunu nasıl keşfettiniz ve markayı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Bu ihtiyacı oldukça üzücü bir gerçeği öğrendiğimizde keşfettik. Türkiye trafikte çocuk ölümlerinde tüm dünyada ikinci sırada yer alıyor. Bunun birinci nedeni çocukların emniyet kemeri takmak istememeleri. Çünkü emniyet kemeri ile rahat etmiyorlar. Emniyet kemerleri yetişkinler için tasarlandığından çocukların boyunlarını kesiyor ve onları rahatsız ediyor. Ebeveynler de çocuklarının emniyet kemeri takmasında çok da ısrarcı olmuyorlar veya bilinçsizce göz yumabiliyorlar. Bu sorunu fark ettiğimizde neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık; literatürleri okuduk, fuar fuar gezdik ve çözümün emniyet kemeri düzenleyicisi olduğunu anladık. Ürün üzerinde çalıştık, üreticilerle çeşitli numuneler geliştirdik, kendi çocuklarımızda denedik. Her şeyden emin olduğumuz noktada da ürünü; ODTÜ’de çarpışma testine sokarak rapor aldık ve işlevine resmi bir onay kazandırdık. Emniyet kemeri düzenleyicisi bu şekilde ortaya çıktı. Ancak sadece fonksiyonel faydası olan bir ürünü çocukların hevesle kullanmak istemeyeceğinin de farkındaydık. Bu sebeple ürünleri daha da geliştirerek çocukların seveceği bir seyahat arkadaşı haline getirmek için çalışmaya başladık. Tasarımcı bir arkadaşımız bizim için özgün, renkli ve eğlenceli tasarımlar çalıştı. Çocukların seveceği temaları desenlerde kullandık. Ve yol arkadaşı gibi benimseyecekleri yepyeni karakterler tasarladık. Çocuklarımız da test etti ve onayladı. Hatta çıkan ilk 4 karakterin isimlerini kendi isimlerinden yola çıkarak beraber belirledik. Minny, Kerm, Leya ve Met.

Çocuklarınızla yaşadığınız zorluklar fikirlerinize yön veriyor mu? Annelerin hayatını kolaylaştırmak için başka girişimleriniz olacak mı?

Elbette; iş dışında tam zamanlı birer anne olduğumuzdan çocuklu hayat bizi her anlamda besliyor. Kendi çocuklarımız ile yaşadığımız her sorun, her ihtiyaç bizim için artık yeni bir proje ve çalışma alanı demek. Hemen nasıl bir çözüm üretebiliriz diye bakıyoruz. Aynı eksende şimdi yine farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz.

Çocuklarınız seyahat arkadaşlarını sevdiler mi? Onların görüşleri tasarımlarınızı yönlendiriyor mu?

Çocuklarımız tüm bu süreçte hep yanımızdaydı. Tüm ürünlerin, araştırma geliştirme safhasında ürünleri bizzat denediler, modelimiz olmayı kabul ettiler, ambalajlarımızın üzerinde ve reklam filmimizde büyük bir istekle yer aldılar.  Dolayısı ile bu yeni markanın doğuşunu onlar da bizim kadar heyecanla karşılıyorlar. Sürekli yeni fikirlerle gelip “Bunu yapabilir misiniz?” dedikleri oluyor. Hatta Buddyguard, Unicorn ve Rockstar fikri onlara ait. Yeni tasarımlar için her zaman önce onlara sorarak onaylarını alarak ilerliyoruz.

Benzer görevleri yerine getirmek için tasarlanan yükseltici koltuk ya da aparatlardan farkınız nedir ya da çocuklar sizce hangisini istiyor?

Yükselticilerin amacı, emniyet kemerini çocukların kullanımına uygun hale getirmek için çocukların boylarını uzatmaktır. Bunun dışında yükselticilerin herhangi bir koruyucu özelliği yoktur. Beltfix Emniyet Kemeri Düzenleyici de yükselticilerin görevini, kemeri çocuğun boyuna göre ayarlayarak gerçekleştirir. Bu anlamda Beltfix, yükseltici koltuk yerine kullanılabilir. Diğerlerine göre en önemli avantajı ise çok pratik ve taşınabilir olması. Okula giderken serviste, seyahatte kiralanan araçta; anneanne, babaanne, dedenin araçlarında veya takside; yani kendi aracımız haricinde çocukların bindiği her araçta ve her yolculukta güvenli ve doğru bir şekilde emniyet kemerine bağlanmaları için Beltfix kullanmaları çok önemli.

Bildiğimiz kadarıyla Dubai’de satış yapıyorsunuz, başka yurt dışı fikirleri var mı?

Türkiye’de en büyük online ve perakande mağazalarının tümünde varız. 2018 ‘de Dubai’de Virgin mağazalarında ve diğer bazı konsept mağazalarda satışa başladık. Yurt dışında belli havalimanlarında ve duty free mağazalarında satışımız var. Türkiye’de benzin istasyonları ve yol üstü duraklarında satışa başladık, bu kanal bizim için oldukça önemli. Türk Hava Yollarının sanal mağazasında yeni bir projeye başladık. Bunların dışında Güney Afrika ve Avrupa ile görüşmelerimiz devam ediyor. En büyük hedefimiz ve heyecanımız Happy Hop‘u yurt dışında da tanınan bir marka haline getirmek. Bu nedenle 2020 ihracat hedefimiz büyük. Bunun için bu sene Almanya’da dünyanın en büyük anne – çocuk fuarına katılıyor olacağız. Bir Türk markası olarak yurt dışına açılma fikri bizi müthiş heyecanlandırıyor.

Kurumsal hayattaki tecrübelerinizin markayı kurmada ve geliştirmede faydası oldu mu?

Hem de çok, her ikimizde hatırı sayılır büyük şirketlerde 20 seneye yakın bir tecrübeye sahibiz. Bu iş dünyasında geçirdiğimiz zaman; bize sağlam bir bilgi birikimine sahip olmamız ve kendi işimize karşı profesyonel bir bakış açısı yaratmamız açısından çok önemliydi. Sağlam bir altyapı ile başlamamız işimizi kolaylaştırdı. Daha şirketi bile kurmadan çok iyi ve her detayı belli bir iş planımız vardı.

Kurumsal hayatta her işinizi delege edebileceğiniz konusunda uzman koca bir ekip ile çalışıyorken kendi işinizde her konunun uzmanı olmak zorundasınız. Dolayısıyla işin en kritik yanlarından biri, az kişi ile çok iş yapabilmeyi başarabilmekte. Bunun için en başta çok çalışmak ve her zaman planlı programlı hareket etmek gerekiyor.

Genelde ürünleri ilk kez görenler bize hangi firmanın distribütörüsünüz diye soruyorlar. Happy Hop’u ithal edilmiş yabancı bir marka zannediyorlar. Oysa fikirden, tasarımına ve malzeme detayına; ambalajından, üretimine kadar yüzde 100 bizim yarattığımız bir Türk markası. Bu da aslında kurumsal hayattaki birikimin ve tecrübenin; kendi markamıza yansıması.

İyi İşler programına katılmak size ne kazandırdı?

İyi İşler programı kadın girişimciler için müthiş bir platform. İşinizle ilgili eksik kalan her konuda bilgi sahibi olabileceğiniz eğitimler, ürünlerinizi hem Türkiye hem de yurt dışında pazarlamanız için fırsatlar sunması ve networking anlamında çok faydalandığımız bir proje oldu. Bizim için halen hem bilgi aldığımız hem danışabildiğimiz hem de karşılıklı fayda sağlayabildiğimiz bir yol arkadaşı gibi. Her girişimci kadının bir gün yolunun kesişmesini dileriz.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Dünyada her 3 dakikada 1 çocuk trafik kazasında hayatını kaybediyor. Ve maalesef Türkiye, trafikte çocuk ölümlerinde; dünyada Afrika’dan sonra ikinci sırada. Bu da bize konunun ciddiyetini ve önemini bir kez daha hatırlatıyor. Bunun için kısa mesafe bile olsa, güvenli bir seyahatin ve emniyet kemerinin önemini çocuklarımıza her zaman anlatmak; kemeri her zaman en doğru ve güvenli bir şekilde takabilmesi için bu destek ürünlerden faydalanmak çok önemli. Ve inanıyoruz ki bu konudaki bilinç artıkça, ülkemizde de ciddi oranda bir iyileşme sağlanacaktır.

Son olarak güvenli ve keyifli yolculuklar için emniyet kemeri takmayan büyük ve emniyet kemeri takmayı sevmeyen çocuk kalmasın diyoruz.