RAMAZAN LEZZETLERİNİZDE FARKLILIK YARATIN!

“Onbir Ayın Sultanı” olarak nitelendirilen Ramazan ayında sofralarda misafir  ve birbirinden lezzetli yemek çeşitleri eksik olmaz. Şimdi size ailenin, eş, dost ve akrabalık ilişkilerinin en sıcak tutulduğu o eşsiz Ramazan Sofraları’nın olmazsa olmazı, gelenekselleşmiş vazgeçilmez lezzetlerini daha lezzetli kılmak için tüyolardan bahsedeceğim…

Pide

Close up of special Turkish Ramadan Pita bread on wooden table

Ramazan pidesi, iftar sofralarının vazgeçilmezlerindendir, bu lezzete kavuşmak için, iftar saatine yakın fırının önünde kuyruklar oluşur, fırından çıkan sıcak pide kokusu neredeyse tüm sokağı sarar.

Bu muhteşem lezzeti siz de  isterseniz çok kolayca daha da lezzetlendirerek siz de hazırlayın:

Fırından alacağınız ekmek hamurunun içerisine çok az zeytinyağı ilave ederek yoğurup, merdaneyle yuvarlak şekil verip bıçakla üzerine kare kare olacak şekilde çizikler atarak, sıvı yağ ile karıştırılmış yumurta sarısını hazırladığınız pidenin üzerine sürün. Cam ( Borcam ) fırın tepsisine alıp, üzerine arzuya göre  ayıklanmış ay çekirdeği, haşhaş, susam, çörekotu serpip fırına verip üzeri kızarana kadar pişirebilir, tahta sunum tabağında dilimleyerek tereyağı eşliğinde servis edebilirsiniz.

Hurma

Dried date palm fruits or kurma, ramadan food which eaten in fasting month in retro effect.

İftar sofralarının vazgeçilmezlerinden ve baş köşeye oturabilecek cennet meyvesi Hurma..

İftarda hurma ile oruç açmak kan şekerimizi dengeli bir şekilde yükseltir.

Hurmalarınızı iftariyelik tabağınızda sunarken arzu ederseniz farklı olarak şekillendirebilirsiniz..

Örneğin; hurma çekirdeklerini çıkartarak, içerisine badem yerleştirerek şık bir servis tabağında sunum yapabilirsiniz ya da hurmalarınızı akşamdan suda bekleterek, yumuşamasını sağlayıp çekirdeklerini çıkarın. Ceviz ve kakao ile hurmalarınızı robottan geçirip nefis hurmalı çikolatalar elde edebilirsiniz. Üstelik bu lezzetli çikolatalar için şeker ve yağ koymanıza da gerek yok.

Hazırladığınız hurmalı çikolatalarınızı minik truflar halinde yuvarlayıp hindistan cevizine yada toz antep fıstığına bulayarak dekoratif kürdanlar batırarak servis tabağında edebilirsiniz.

Ramazan Şerbeti

iStock_000063456191_Medium

Osmanlı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez şerbetin çeşitli hazırlanışları vardır. Osmanlı Dönemi’nde 40 farklı baharatla yapılan ve en çok sevilen Demirhindi Şerbeti ve Meyan Kökü Şerbeti en çok tercih edilenlerden olmuştur. Bunlardan en pratiği ve kolayını sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.

Evdeki kuru ve taze meyvelerle hazırlayabileceğiniz Ramazan ayında içinizi ferahlatacak bu içecek sofraların vazgeçilmezlerindendir. Örneğin Kuru Erik ve Vişne Şerbeti hazırlayabilirsiniz.

Kuru erik, vişne, çubuk tarçın, karanfil, zencefil, çok az şeker ve su ile hazırlayabileceğiniz soğuk olarak tüketebileceğiniz Ramazan ayında susamanızı da önleyecek bir içecektir. Şık bir karaf içinde  sofralarınızda yer verebilirsiniz. Susamayı önlemek için, fazla şeker koymamanızı öneririm.

Güllaç

iStock_000024475793_Medium

Ramazan deyince akla gelen ilk tatlılardan biridir. Ramazan ayında en çok tercih edilen, Osmanlı’dan günümüze ulaşan hafif bir tatlıdır. Süt, şeker, nişastalı yufka, ceviz, fıstık, gül suyu gibi malzemelerle hazırlanır.

Güllaç tatlısını arzu ederseniz alışılagelmiş tariflerle hazırlamak yerine, ara katlarına frambuaz, vişne parçaları koyarak lezzetlendirebilirsiniz. Hatta güllaç yapraklarını şekerli süt ile ıslattıktan sonra, yuvarlak cam Bir borcama dizdikten sonra orta ara katına güzel bir vanilyalı yada sakızlı muhallebi hazırlayıp dökebilir, dondurulmuş meyveler ekleyip, üzerine tekrar şekerli sütle ıslatılmış güllaç yapraklarını dizebilirsiniz. Şık bir sunum için mini cup yada şık kaselerdede kişiye özel porsiyonluk olarak da Güllaçlarınızı hazırlayın.

Şimdiden Ramazan ayınızın lezzetli sofralarla, sevdiklerinizle keyifli ve huzurlu bir şekilde geçmesi dileğiyle..

Hayırlı Ramazanlar..

Afiyetle Kalın..

Mehtap Özcan

http://tarifrehberi.com/

Lezzetli Ramazan Sofraları Hazırlamak İçin Gereken Her Şey: