Okul, ödevler, hafta sonu kursları, etkinlikler… Çocukların ajandası bazen yetişkinlerden daha yoğun olabiliyor. Bu yoğunlukta, miniklerin giyecekleri daha önemli çünkü hava soğuk ve daha da soğuyacak. Kış mevsiminde çocuklarınızın evde ve dışarıda geçireceği vaktin daha kaliteli, sıcak ve şık olmasını sağlayabilmek için önerilerimizi okumaya başlayın!
Çocukları mevsime uygun giydirmenin yolları
Küçük çocuklar soğuğa karşı daha hassaslar çünkü küçük bedenleri ısıyı daha hızlı kaybetmeye meyilli ve üşüdüklerini fark etme konusunda pek başarılı sayılmazlar. Dolayısıyla aileler bu konuda çok iş düşüyor. Ama çocuğunuz varsa diz bunları zaten biliyorsunuz. Çocukları kış mevsiminde doğru şekilde giydirmenin birkaç basit kuralı var;
- Uzmanlara göre çocuğunuzu kış ayları için giydirirken düşünmeniz gereken formül şu olmalı; çocuğunuzu bir yetişkinin giyeceğinden bir kat daha fazla giydirin. Katlar arasında sıcaklık sabit kalacağından çocuğunuz dışardayken üşümez.
- Çocukları giydirirken ilk kat, nemi alabilecek kumaşlar olmalı, örneğin yün gibi. İkinci kat ısıyı yalıtabilmek için yine yün, tüylü ya da polar içeriklere sahip olabilir. Üçüncü katsa çocuğunuzu yağmur, kar, rüzgardan koruyacak, su geçirmez malzemeden olmalı. Hareket kabiliyeti ve eklenebilecek diğer katmanlara yer sağlayabilecek geniş olursa hem siz hem çocuğunuz mutlu olur.

- Pamuklu giyeceklere karşı mesafeli olmanızda fayda var. Çünkü bildiğiniz gibi pamuklu kumaşlar suyu emer, yani yağmur ve kara karşı dayanıksız. Ama kuru ve soğuk günlerde aynı emme işlemini çocuğunuzun terli vücudunda da gerçekleştirebilir. Dolayısıyla sıcaklayıp terleyen çocuğunuzun nemli vücudu soğukta iyice üşür.
- Çocuğunuzun başı, yüzü, kulakları, elleri ve ayakları en çok soğuğa ve üşümeye daha da eğilimli olduğundan bu bölgelere karşı daha dikkatli olmalısınız. Yünlü çoraplar, şapkalar, peluş kulaklıklar, atkı, eldivenler olmazsa olmaz!
- Yanınızda her zaman kuru yedek kıyafetler taşımalısınız.
- Sona bıraksak da asla önemsiz olmayan bir diğer konuysa; güneş kremi! Mevsim ne olursa olsun, çocuğunuzun cildiniz en fazla 30 SPF ürünlerle koruyun.
Çocukların çok seveceği kıyafet önerileri;
Çocukların nasıl giydirilmesi gerektiğinden bahsettik. Tabii çoğu zaman onları giydirmek zor olabiliyor, sonuçta yazın ortasında kazak ya da kışın en soğuk gününde favori tişörtlerini giymek istemeleri an meselesi. Çocukları mevsime uygun giyinmeye ikna etmeniz için seveceği kıyafetlere ihtiyacınız var.
- Çocuklar için dikkat çekici renkler seçebilirsiniz ama üzerinde dikkat dağıtacak kadar üç boyutlu tasarımlar olmamasına dikkat edin.
- Çocuklar desenlere bayılır. Puantiyelerden çizgilere kadar tüm desenleri miniğin gardırobuna ekleyebilirsiniz.
- Çocuğunuz, sevdiği süper kahramanları ya da çizgi film karakterlerini de reddedemeyecekler.
Evde eğlence zamanı
Yaz boyunca onları evde tutmak ne kadar zorsa, kış mevsiminde evde kaldıklarında eğlenmelerini sağlamak da o kadar zor. Çocukları oyalayacak, öğrenirken eğlenmelerini de sağlayacak, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak oyuncak ve setlere her zaman ihtiyacınız var. Son zamanlarda teknolojik aletler oyuncakların yerini almış olabilir ama kimi zaman eski usul alternatifler daha eğlenceli olabilir.
- Çocukların yeteneklerini ve el becerilerini geliştirebilecek oyuncakları mutlaka tercih edin.
- Çocuğunuzun yaşı, oyuncak seçerken dikkat etmeniz gereken ilk kural olsun.
- Eğer çocuğunuz henüz bir yaşına yeni girdiyse, dikkat çekecek, gelişen duyulara hitap eden, peluş, renkli oyuncakları tercih edebilirsiniz.
- Çocuğunuz 1- 2 yaş aralığındaysa o zaman sesli ve renkli baskılı kitaplar, banyo oyuncakları, kırılmaz parçalar listenizde olabilir. Çünkü bu yaş itibariyle dünyayı keşfetmeye başlayacaklar. Oyuncak bebekler, yine oyuncak tablet, müzik altetleri ve telefonlar da işinize yarayabilir.
- Çocuğunuz 3 yaşına geldikten sonra biraz daha oyuncaklar el işini birleştirmelerine izin verebilirsiniz. Oyun hamurları, bebek evleri, renkli pastel boyalar özellikle yağmurlu günlerde harika alternatifler olacak. Tabii bu yaşlarda kostümler de hayal dünyalarına olumlu etkide bulunur. Süper kahraman, prenses, astronot… Bırakın kararı onlar versin.
- Çocuklar bu yaşlarda onları çevrelerine bağlayan oyuncakları daha çok sevebilirler. Örneğin çok sevdikleri çizgi film kahramanlarının peluşları, artistik taraflarını ifade edebilecekleri resim defterlerini ve araçları seçin.
- Çocuklar 4-5 yaşlarına geldiklerinde yeteneklerini geliştirebilecekleri, modelleme yapabilecekleri oyunlar tercih edilebilir. Örneğin; pille çalışan oyuncaklar, şablonlar, basit çocuk müzik aletleri, kitaplar ve 9-24 adet yapbozları oyun kutusuna dahil edebilirsiniz.
- Aynı zamanda arkadaşlarıyla paylaşım yapabilecekleri oyuncaklar da alın. Sosyal olarak gelişmeleri için 3-5 yaş aralığında oyun arkadaşları olması gerekiyor. Buna uygun oyuncaklar alarak oyun günleri ayarlayabilirsiniz.
- Okul çağına gelen çocuklar için oyuncak konusu artık daha kolay bir hal alıyor. Paten, bisiklet, uçurtma, drone, teleskop, masa oyunları, daha karmaşık yapbozlara şans verin. Tabii bu yaş itibariyle çocuğunuzun isteklerini de göz önünde bulundurmaya özen gösterin.
- Her ne kadar birçok aile bunu daha önce tecrübe decek olsa da çocukları teknolojiyle tanıştırmak için okul çağını beklemekte fayda var. Fakat önlem alamıyorsanız, eğitici video ve oyunları keşfedin. Teknolojik aletlerin kullanımıyla ilgili kurallarınız olsun ve esnetmeyin!
- Çocuklarınız için hobi geliştirmeye uygun olacak araç gereçleri alarak evde geçirecekleri vakitleri keyifli hale getirebilirsiniz.

Çocuklar için oyuncak seçerken almanız gereken önlemler;
- Çocuğunuzun yaşı, oyuncak kararı verirken en önemli etken olmalı. Özellikle üç yaşından küçük çocuklar için yutulabilecek kadar küçük oyuncakları tercih etmeyin. Boğulma tehlikesine karşı dikkatli olun.
- Keskin, sivri uçlu oyuncaklar yaralanma riskini ortaya çıkarabilir.
- Mıknatıslı oyuncaklar da üç yaşa kadar yutulma tehlikeleri olduğu için tercih edilmemeli.
- Çocuklar, ağır kaldırma konusunda bazen yeteneklerini ortaya sermeye meraklı olabilirler. Bu nedenle ne kadar az ağır oyuncak o kadar tehlikesiz oyun alanı.
- Çocuklar için kimi zaman bilim setleri satılır. Bunların içeriğinde çocuğunuza zarar verebilecek maddeler olmamasına dikkat etmelisiniz. Patlayıcı olma ihtimali olan herhangi bir kimyasalı evinizde bulundurmayın.
- Oyuncak silah çocuklar için zaten uygun sayılmıyor. Bir de boya ya da boncuk fırlatanların ekstra tehlikeli olduğunu unutmayın. Bumerang, dart, ok da bunlara dahil.
- Çocuklarınız için oyuncak alışverişi yaparken, oyuncağın yapıldığı malzemelere de dikkat edin. Zararlı boyalar ve materyaller içeren oyuncakları satın almayın.
- Özellikle paten, bisiklet gibi oyuncaklara geçiş yaptığınızda kask, dizlik gibi koruyucuları da mutlaka edinin.