İftar Sofrası Hazırlamanın İncelikleri

shutterstock_129299675

On bir ayın sultanı, rahmet ve bereket ayı Ramazan, başladı. Manevi duyguların yoğunlaştığı sevgi ve hoşgörünün yaşandığı,  Ramazan ayında sofralar daha bir bereketli oluyor.

Çorba, hurma, pide, sütlü veya şerbetli tatlılar, börekler, dolmalar, pilavlar… Aileden aileye bazı farklılıklar gösterse de ramazan ayının öne çıkan yiyecekleri bunlar. Peki, ramazan ayı için ne gibi hazırlıklar yapıyoruz?

Konu iftar sofraları olunca her zamankinden daha fazla özeniyoruz. Her şeyin eksiksiz, tam zamanında çoğu şeyin sıcak olarak sofrada olması gerekiyor.

Şimdi size çok kısa zamanda kusursuz bir iftar sofrası hazırlamanın incelikleri hakkında püf noktaları vereceğim.

Ramazan ve iftar sofraları denince akla ilk Osmanlı mutfağı gelir. Menünüzdeki yemekleri de buna  göre seçmeniz iyi olur. Ancak çalışan bir kadınsanız bu zahmetli ve zaman alan yemekleri yapamayabilirsiniz. O zaman Osmanlı’nın günümüze uyarlanan tariflerden yada memleketinize özgü yöresel tariflerden yola çıkabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken, konseptleri karıştırmamanız. Yani ana yemek olarak hünkar beğendi yaptıysanız, tatlı olarak tiramisu değil, şerbetli veya sütlü bir tatlı seçmelisiniz. Ramazan ayına yakışır en uygun tatlı güllaç olacaktır.

İftar daveti veremeseniz bile aileniz veya sadece kendiniz için bile mükellef bir sofra hazırlayabilirsiniz. Bir iftar sofrası tatlı ve zeytinyağsız düşünülemez. Ancak bunları son ana bırakmak sizi zaman bakımından sıkıntıya düşürebilir. Bu nedenle bu hazırlıkları erkenden yapıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Yemek takımı, çatal-bıçak takımı ve sofranızda kullanacağınız örtülerin temizliğinden emin olun. Son anda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için yemek takımı, çatal bıçak takımı ve örtülerinizi gözden geçirin. Tam temizlenmeyenleri tekrar yıkayın, lekelerden arındırın, parlatın ve örtülerinizi önceden ütüleyin.

Amerikan servisleri sofralarda şık durur ama bunların bir iftar sofrası için hiç uygun olmadığını unutmayın. Düz ve açık renk bir örtü, bir iftar sofrası için her zaman daha iyi bir seçenektir. Ayrıca iftar sofrası; iftariyeliğiyle, çorbasıyla, hoşafıyla,şerbetiyle yoğun göründüğü için düz bir örtü gözü daha az yoracaktır.

İftara saatler kala ana yemeğiniz tencere yemeği ise bunu son üç saatte yapmanız iyi olur. Pilav ve makarnayı da aynı saatlerde hazırlayıp dinlenmeye bırakabilirsiniz.

İftardan sonra bulaşıkları hemen makineye dizmek ve ortalığı çarçabuk toplamak için makinenin boş ve temiz olmasına özen gösterin. İftar sonrasında sofradan kaldırdığınız her şeyi makineye koyup bir an önce mutfağınızı toparlamak akşamın geri kalanında keyifle oturmak için ideal olur.

Sabahtan iftariyelikleri hazırlayın. Zeytin, hurma, incir ,kayısı, ceviz, peynir, pastırma, reçel… Hepsini ramazan için her zamankinden daha özenli seçtiniz mutlaka. İftariyeleriklerimizi güzelce sunum servis tabaklarına dizelim. Üzerlerini streç filmle örtelim; böylece iftara yakın hemen dolaptan çıkarıp sofranıza kolayca taşıyabilirsiniz. Sofranız çok büyükse, her iftariyelik için en az iki tabak hazırlamak en doğrusu olacaktır.

İftara iki saat kala son eksikleri tamamlayın. İftar sofrasında zamanlama çok önemli. Ancak öyle yiyecekler var ki, son bir saatte yapılmazsa görüntüsünden ve tadından çok şey kaybeder.

Salata, püre, meyve salatası gibi ikramları bu saat diliminde hazır hale getirin. Salatanın soslarını, yağlarını ve tuzlarını sofraya getirmeden hemen önce ekleyin.

Masanızı bir saat önceden hazırlamaya başlayın. İftar sofrası öyle bir sofra ki, önce gözlerin doyması lazım. Bu nedenle tatlısı, tuzlusu, çorbası, iftariyeliği, özetle her şey bir şekilde görünür kılınır. Tümünün sofraya sığmayacağı da çok açık. Bu nedenle küçük bir masayı servis masası mantığında kullanın ve örneğin tatlınızı, tatlı tabaklarınızı, şerbet ve çay bardaklarınızı buraya yerleştirin.

İftar saatinde bütün hazırlıkların bitmiş, son beş dakikasında herkesin sofrada oturuyor olması gerekir. Bu sebeple ezan saatinden yarım saat önce, sofrayı eksiksiz olarak kurduğunuzdan emin olun. Ekmekler kesilmiş, içecekler bardaklara konmuş, iftariyelikler herkesin uzanabileceği noktalara yerleştirilmiş olmalı. Çorbanızı da ısıtın ve iftar saatine kadar sıcak tutun. Son üç dakikada çorbaları kaselere koyun ve yeni servise kadar sofradan kalkmamaya özen gösterin.

Şimdiden Hepinize Hayırlı Ramazanlar Diliyorum..

Sağlıkla ve Afiyetle Kalın..

MEHTAP ÖZCAN

Yemek Blogu Yazarı

Ramazan Sofranıza Yakışacak Her Şey Bir Arada!