Eskiden böyle miydi ya? İşimiz kiminleyse, arardık. Arayamazsak da çaldır-kapatlar yeterdi. Yaşıyorum derdik böylece ya da aklımdasın… Bol bol da ”sms” atardık. Sms kolaydı, kalıcıydı, romantikti. Özetle telefonu en basit haliyle, hangi temel ihtiyaca göre ortaya çıkmışsa, ona göre kullanırdık biz de. Lakin cep telefonları büyüdü, mini bilgisayarlar haline geldi. Dolayısıyla interneti de telefondan kullanır olduk. Cep telefonları resmen elimiz ayağımız oldu. Çeşit çeşit uygulama çıktı, hepsini de kullanır olduk. Sohbetlik, muhabbetlik bir dolu uygulamanın yanı sıra işe yarar uygulamalar arasında da boğulduk. O kadar çoklar ki, hangisi iyi hangisi güncel artık ayrımına varamaz hale geldik. İşte ben bugün size bu uygulamaların spor kökenli olanlarının en popülerlerinden bahsedeceğim. Umarım içinde henüz keşfetmedikleriniz, bu sayede keşfedip sevecekleriniz olur.
1. JEFIT Workout Exercise Trainer
Kişisel olarak en sevdiğim uygulamaların başında JEFİT gelir. Misal bir süredir spor salonuna gidiyor, programınızı değiştirmek istiyor; ama egzersiz bilginize güvenemiyorsanız bu uygulama tam size göre; çünkü içeriğinde 1300’den fazla egzersiz barındırmakta. Vücudu bölerek çalışanlardansanız, hangi hareket nereyi çalıştırıyor diye antrenörünüze sormak yerine bu uygulamaya danışabilirsiniz. Bunun dışında , vücut ölçülerinizi, antrenman programınızı, egzersize dair tekrar ve set sayılarıyla beraber kaydedebilirsiniz. Hatta normalde ücretsiz olan bu uygulamaya bir tık para ödemeyi göze alırsanız başarılarınızı ya da programlarınızı sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz bile.
2.Sworkit Personal Trainer
SWORKİT kişiyi spor salonuna ihtiyaç duymayacak şekilde motive edebilen sanal antrenör olmayı hedefleyen bir uygulamadır. İçeriğinde 160’dan fazla egzersiz barındırmaktaymış. Özellikle YOGA severlerin beğenisini kazanacağını düşündüğüm bu uygulamada çok sayıda yoga ve esneme egzersizleri var. Eğer belirli bir yaşam stilini karşılayacak bütçeniz yoksa, spor salonuna yazılmak sizin için lüks ise, bu ücretsiz uygulamayı mutlaka edinin.
3.Calorie Counter – MyFitnessPal
Antrenman yapmak ne kadar önemliyse beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemek ve yiyip içtiklerinizi sayıyor olmak da çok çok önemli. Fazladan beslenip beslenmediğime takıldığım zamanlar, gün içinde tükettiğim besinleri not ederim. Çoğunlukla hakikaten hissettiğim gibi fazladan beslendiğimi farkederim. MyFitnessPal ise bu iş için biçilmiş kaftan. Yediklerinizi dürüstçe sıralıyorsunuz, o da kalorileri saymaya başlıyor. İçeriğinde 4 milyondan fazla yiyecek alternatifi bulunmaktaymış. Bence oldukça kullanışlı. Deneyin derim.
4.FitNotes Gym Workout Log
James Gay tarafından yaratılan FitNotes ile antrenman programınızı, egzersize dair kilo ve tekrar sayılarınızı not edebilirsiniz. Düzgün bir egzersiz günlüğüne sahip olmak adına bu uygulamayı indirebilirsiniz. İçeriğinde kronometre ayarı da bulunmakta. FitNotes ile antrenman yaparken telefonunuzu yanınızdan ayıramayacaksınız.
5.My Tabata
Tabata yöntemi fonksiyonel egzersizleri en verimli hale getiren yöntemlerin başında gelmektedir. Kuralı da basitir. Herhangi bir egzersizi basitçe 20 saniye uygular, 10 saniye dinlenir ve bunu 8 set olacak şeklinde planlarsanız tabata yöntemini kullanmış olursunuz. Bu 2’ye 1 kuralını, oran ve tekrar sayısı sabit kalmak koşuluyla süre bazında değiştirebilirsiniz elbet. My Tabata basit bir tabata uygulamasıdır; ama ek olarak da arka fonu, egzersiz ve dinlenme sürelerini,tekrarları manuel olarak ayarlayabileceğiniz bir kronometredir de.
6.Pocket Yoga
Uzun uzun düşünüp, sanırım aradığım cevaplar YOGA’dadır dediniz; ama salona stüdyoya gitmeden forma girmeyi planlıyorsunuz. Alın size mis gibi uygulama. Tek kötü yanı ücretsiz bir uygulama olmaması; ama ciddi bir şekilde, verdiğiniz paraya değer diye de düşünmekteyim. İçeriğinde 200’den fazla poz var, sesli anlatım var, animasyonlar var. Pozları hatalı şekilde uygulamayasınız diye her türden detay var. Tüm bunlara ilaveten Pocket Yoga ile yoga pratiklerinizi kaydedebilir ve bir süre sonra kendi egzersiz programınızı, kendi akışınızı yaratabilirsiniz.
7.Blogilates
Kendisiyle en barışık, en sempatik Pilatesçilerden Casey Ho’nun PİLATES uygulamasıdır Blogilates. Bu uygulama ile günlük ajandanızı oluşturabilir, her güne özel, türlü türlü egzersiz programları ile pilatese doyabilir, diğer takipçilerin hikayelerini okuyabilir, istekliyseniz kendi hikayenizi de paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda süper lezzetli, sağlıklı tariflere de var uygulama içinde. Bence edinin.
8.Tiffany Rothe Workouts
Video izleyip antrenman yapmayı sevenlerden, videolar vasıtasıyla fikir edinmekten hoşlananlardansanız bu uygulama tam sizlik. Bikini Challenge’lar, esneme ve ısınma videoları, mini mini ipuçları hatta dans edenlerin hoşuna gidebilecek çeşitli egzersizler… Hepsi bu uygulamada var. Bir göz atın.
9.Popsugar
Kadınlar tarafından en çok takip edilen fitness uygulamalarından biri de sanırım Popsugar’dır. Popsugar uygulaması ile yeni egzersizler keşfedebilir, kişisel programınızı yazabilir, ilerlemenizi not edebilirsiniz. Kadından kadına, en sevimlisinden uygulama işte. Bunu da indiriverin.
Evden çıkmak zor geliyorsa, spor salonuna bir dolu para saçamam diyorsanız, sanal ama faydalı hazlar peşindeyseniz, tüm bunlara ilaveten sporumdan da geri kalmayayım, sağlıklı olanı sağlıksızdan ayırtedebileyim, en kısa ve ulaşılabilir yolla fit bir görünüme kavuşayım diyorsanız cep telefonunuzla bir tık ile ulaşabileceğiniz bu uygulamalar tam sizlik olabilir. İşinize yarayanı, hoşunuza gideni edinin ve edindiğinizle de kalmayın. Sağlıklı, fit ve mutlu kalın inşallah!