Hangi Sporda Hangi Ayakkabıyı Giymelisiniz?

Doğru spor ayakkabıyla nasıl ”gym queen” ya da “gym king” olursunuz biraz bundan bahsedelim.

Ya da diğer bir söyleyişle; hangi spor için ne tür ayakkabı edinmelisiniz?[/vc_column_text]

WEIGHTLIFTING

Ağırlık çalışmaları için olan ayakkabıları her yerde, herkesin ayağında görürsünüz. Yaygın olarak kullanıldıkları için sadece salonda değil, sokakta da pek çok kişinin ayağında bu tip ayakkabılardan olur. Ağırlık çalışmaları için alınan bu ayakkabılar, en minimal ayakkabılardandır. Çok fazla hoplayıp zıplamıyorsanız, aşırı yastıklı, fazladan taban destekli ayakkabılar yerine yere daha fazla tutunan, tabanı ne çok düz, ne çok yüksek olmayan ayakkabıları tercih edin ve mümkünse bilekleriniz de boşta olsun ki, bileğinize dönme hareketini yaptıran herhangi bir harekette bilekleriniz zorlanmasın.

SPINNING

Spinning ayakkabılarında en önemli özellik taban desteğidir. Taban, pedalı destekleyecek ve tutunacak şekilde sert olmalıdır. Çok yumuşak ve yastıklı tabanlar, spinning esnasındaki güç ve hızınıza dair eforu absorbe edecektir. Bu dersler için topukların rahat, parmak uçlarının içerde kımıl kımıl olabileceği ayakkabıları seçin. Bu ayakkabılar ekseriyetle bantlı ayakkabılardır. Az biraz tipsiz görünseler de, spinning yapıyorsanız lütfen bu tip ayakkabılardan edinin.

RUNNING/ TREADMILL

Koşu ayakkabıları ağırlık egzersizindeki ayakkabılar gibi hafif ayakkabılardan değildir. Koşu anında dışarıdaysanız yol ile ya da salondaysanız koşu bandının zeminiyle olan o mini mini buluşmalardan canlı çıkabilmek istiyorsanız, sağlam taban destekli ayakkabılardan edinmelisiniz. Özellikle ayak bilekleriniz ve dizleriniz mevzu ise ayaklarınızın desteklere, mini yastıklara ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden koşu ayakkabıları genelde ağır; ama dirençli ayakkabılardır.

PILATES/YOGA

Pilates ve yoga yaparken aslında ayakkabı giymeyiz. Hatta çorap dahi giymeyiz; lakin özellikle matta, denge gerektiren pozlarda, planklarda, adho mukha svanasanalarda ayaklarımız matta kayar durur. Bunu önlemek adına üretilmiş tabanı kaymaz, çorap görüntülü, bazısı da pisipisi görüntülü bantlı ayakkabılar vardır. Bu pilates ve yoga stüdyo tipi ayakkabı-çoraplar hem şık, hem rahat, hem de trenddirler. Renkli renkli üretmiş firmalar, alıp deneyebilir, yoga ve pilates derslerinizi motive etmek adına bu çorap-ayakkabıları kullanabilirsiniz.

BOXING

Boks ayakkabıları çok tipik ayakkabılardır; ama genelde güreş ayakkabıları ile karıştırılırlar. Güreş ayakkabılarında ayak tabanları daha destekli ve kalınken, boks ayakkabılarında destek yok denecek kadar minimal düzeydedir. Bununla beraber boks ayakkabılarında belirgin bir bilek desteği vardır. Sanırsın çizme, sanırsın bot; lakin spor ayakkabıdır eninde sonunda. İp atlamak ve koşmak favorilerinizdense boks için uygun olan bu tip ayakkabılardan edinin.

CROSSFIT

CrossFit kendini salon kültüründen bariz ayırmaya çalışan bir sektör ve şu an en trend sektörlerden biri. İçerdiği antrenman metodu ile yıllarca spor yapmış; ama umutsuzluk içinde evine dönmüş adamlara gladyatör olma umudu aşılıyor. Trend sektör olmanın olumsuz yanı olarak da; salonuna gidip, küçücük alanlarda hoplayıp zıplayan insanlar bile kendine CrossFit yapıyorum diyor. E olacak tabi bunlar, eleştiriyorum sanılmasın… Dolayısıyla bu mantıkla da CrossFit ayakkabısı da gökten inmeliymiş gibi bir mantalite ortaya çıkıyor. Ama fakat lakin temelde bu tip salonlara baktığımızda insanların temelde aynı tip ayakkabıları giydiğini görüyoruz. Taban desteği korkunç abartı olmayan, ağırlık kaldırmaya uygun, koşmayı da destekleyen ayakkabılar. Yani aslında ağırlık çalışan adamın seçtiği ayakkabının aynısı. Ha süper teknolojili, süper ergonomik parmaklı ayakkabılar, metal tabanlar falan yok mu? Var elbet. Onlar da opsiyonel CrossFit ayakkabıları arasında.

Aslında bana kalırsa bütün bu saydığımız ayakkabılar arasında mini mini farklar var. Antrenmanı ne olursa olsun -spor salonlarında zor ama misal dövüş salonlarında- çıplak ayak takılmayı sevenler de var. Ben kendi adıma ayak bilekleri sürekli çatırdayan biri olarak ayakkabıyı her daim daha rahat bulmuşumdur. Kalın tabanlı, taşıması zor ayakkabılardan ziyade de hafif, rahat ayakkabıları tercih etmişimdir. En çok rahat edeceğiniz ayakkabıyı bulmak hakikaten zor. Yok zikzak tabanlar, yok yumuşak yastıklar, yok orta taban destekleri yok şunlar bunlar. O kadar farklı özellik, o kadar çok çeşit, renk ve kalite var ki…

Size tavsiyem hangi sporu yapıyorsanız ona has bir ayakkabı edinmeye çalışın ve mevzu tüm bedeni taşıyan ayaklar olduğunda az paranıza kıyın, sağlam, kaliteli bir ürün edinin.

Sevgiler.