Karşılaştığımız hemen hemen her insan biz antrenörlere şu tipik soruyu sorar; nasıl sağlıklı bir şekilde kilo veririm? Çünkü günümüzün beslenme algısıyla doğru beslenebilmek birazcık zor. En sağlıklı gıdaların içi bile, birçok katkı maddesi ile dolu, şekerle dolu. Diyet ürünlerle beslendiğinizi düşünürsek de, o besinler de tatlandırıcılarla dolu. Ne yaparsanız yapın, insülin tuzağına düşeceğiniz, gluten intoleransına esir olacağınız bir beslenme modeline mahkumsunuz. O yüzden sağlıklı beslenmeye çalışan insanlar ya en temel, en basit ama yine de maksimum gdo’lu gıdalara yönelirken, az ucunu kaçıranlar otomatikman sağlıksız besleniyorlar ve kilo almalar kaçınılmaz oluyor.
Çok nadiren de şu soru sorulur; nasıl sağlıklı şekilde kilo alırım? Bu soru bizim kültürümüzde tuhaf bir sorudur. Yahu ne güzel zayıfsın, daha ne istiyorsun derler. Biz kilo vermeye çalışıyoruz, aklını peynir ekmekle mi yedin, kilo almaya çalışıyorsun derler… Acele etme, nasılsa otuzundan sonra bol bol kilo alacaksın, o zaman şimdiye bakar, keşke kilo almak için çabalamasaydım dersin denir. Denir de denir; ama zayıfın da genel olarak kuvvetsiz olduğunu görmezden gelinir.
Çok şişmanlık nasıl problemliyse, çok zayıflık da aynı şekilde problemlidir. Zira fit olmakla zayıf olmak arasında dağlar kadar fark vardır. Aynı boyda ve aralarında 15 kilo fark olan iki insandan tartıda daha ağır olan, aynı zamanda daha fit olan olabilir. Dolayısıyla her zayıf insan fit değildir. Ve zayıflığın aşırısı şişmanlığın aşırısı gibi estetik algısının dışına çıkar.
Şişmanlık nasıl sosyal olarak baskı yaratıyorsa, zayıflık da söylene söylene kişilerde aynı türden baskılara sebep olur. Zayıf kimseler bu yüzden baskılara artık dayanamaz hale geldiklerinde beslenme modellerini değiştirmeye başlıyorlar. Ama nasıl? Gece mantıları, makarnalar, bol şekerli gıdalar, börekler, çörekler… Tabi bu en kolay yoldur; ama sağlıksızdır.
Peki diyelim ki, çok zayıflıktan şikayetçisiniz, kilo almak istiyorsunuz; ama sağlıklı bir yöntemle… Yağ oranınızı arttırmadan, formunuzu kaybetmeden…
Nasıl sağlıklı bir şekilde kilo alırsınız peki?
1.DÖRT SAATTE BİR YEMEK YİYİN
Yemek vücut için gerekli enerjiyi alabileceğiniz herhangi bir kaynak değildir. Yemek akıllıca seçilmiş, doğru yöntemle pişirilmiş, doğru şekilde kombinlenmiş kaynaklardan ibarettir. Ve yemek, ki bunu ister temel, ister ara öğün diye tanımlayın, her durumda ortalama dört saatte bir tekrarlanması gereken bir sürece tekabül eder. Sık sık ve az yemek vücudun sürekli ihtiyaç duyduğu benzini temin eder. Özellikle kas kütlenizi arttırma derdindeyseniz uzun süreli açlıklar, sizin temel düşmanınızdır. Bu yüzden sağlıklı seçimlerden ibaret olmak koşuluyla ortalama 4 saatte bir yemek yiyin.
2.RENGARENK ÖĞÜNLER YİYİN
Misal ara öğündesiniz koca bir muzu ya da bir avuç kuruyemişi tüketeceğinize, tam iki ince dilim ekmeğin arasına sürülmüş fıstık ezmesi, dilimlenmiş muz yemek yanında da bir bardak süt sizin antrenmanlarınızı da daha çok besler. Sporcu beslenmesini internetten temin ettiğiniz diyet beslenmesinden ayırmayı öğrenin. Spor yapıyorsanız bol bol protein ağırlıklı beslenmeniz şart. Ve temel öğünlerinizde de rengarenk sebzeler, sağlıklı protein kaynakları, kuruyemişler ve doğru karbonhidratları tüketmeniz, sporunuzu doğru öğünlerle desteklemeniz gerekir.
3.AĞIRLIK ANTRENMANLARINA YÖNELİN
Zayıflamak ya da kilo almak isteyenlerin yaptıkları temel hata sadece beslenmeye odaklanmadır. Çoğu insan sadece diyetisyene gitmenin, yeterli olacağını düşünür. Hatta özellikle şişmanlıkta, spor yaparsam daha çok kilo alırım, ağırlık çalışırsam bedenim büyür şeklinde dile getirilen cümlelerle karşılaşırız. Hayır efendim, spor yapmak değil, doğru beslenmemek sizi büyütür. Dolayısıyla aşırı zayıflıktan yakınıyorsanız, doğru beslenmenin üzerine ağırlık antrenmanı eklemelisiniz. Zira ağırlık antrenmanları kas kütlenizi arttırarak fit görünmenize yardımcı olacaktır.
4.TEKRAR/SET SAYILARINIZI DOĞRU BELİRLEYİN
Kas kazanmak istiyorsanız tekrar ve set sayılarınız az olmak zorundadır. Uzun tekrarlar, kas kütlenizi dilediğiniz ölçüde arttırmayabilir. Eğer biraz şişmeye, az daha iri görünmeye ihtiyacınız varsa misal 3 set 12 tekrar ve sizi öldürmeyecek; ama zorlayacak ağırlık idealdir. Aman erkek gibi olmayayım diyerek, mini ağırlık/ çok tekrar tuzağına düşmeyin.
5.SPORCU DESTEK GIDALARI ALIN
Aşırı zayıflıkla ilgili konuştuğumuzda beslenme üzerine konuşmamak maalesef imkansızdır. Yemeden fit olamazsınız. Spor yapmanız ve sporu yürütmeniz için fazladan gıdaya ihtiyaç vardır. Ama bazen standart gıdalar yeterli gelmez, dolayısıyla alternatif arayışına girilir. O alternatif de; sporcu destek gıdalarıdır. Antrenörünüze danışıp, hangi takviyeyi almanız gerektiği ile ilgili fikir alabilirsiniz.
6.DİNLENİN
Özellikle kas kütlesi kazanmak isteyenlerde uyku ve dinlenme kritiktir. Doğru beslenseniz ve doğru şekilde antrenman yapsanız bile dinlenmediğiniz sürece kaslanmayı unutun. Özellikle gece uykusu bu mevzuda çok kritik. Dinlenmiyorsanız süreçte kas kaybedersiniz.
7.SABIRLI OLUN
Kilo vermek gibi, kilo almakta oldukça zordur. Her zaman olduğu gibi şu üç dinamiğin birlikte ve uyum içinde olmaları gerekir; Beslenme, egzersiz ve dinlenme. Ben buna dördüncü dinamik olarak sabır ekliyorum her zaman; çünkü istikrar her şeydir. Ve istikrarı sağlayan şey de sabırdır.