Tasarımlarıyla neredeyse 30 yıldır Türk modasının en yaratıcı, güçlü ve iddialı isimlerinden biri olan Dilek Hanif, Designers’ Corner’da yer alıyor. Dilek Hanif ile dünden bugüne modadaki yenilikleri, değişen talepleri, trendleri ve modaya bakış açısını sorduk.
Tasarımlarınızda ilham kaynaklarınız neler? Modaya bakış açınızı nasıl tanımlarsınız?
Her tasarımda farklı bir çıkış noktası olabiliyor ama ben kendi kültürümüzü kullanmayı çok seviyorum. Osmanlı’dan bugüne kadar kalan Türkiye Cumhuriyeti dönemi de dahil olmak üzere kullanılmış bütün tasarımlar koleksiyonlarımda konu olmuştur. En çok severek çalıştığım konu kendi kültürümüz.
Modaya bakış açım da tarihten besleniyor ama modada ben trendlerden yana değilim pek. Daha stili olan tarzlardan hoşlanıyorum ve onların zamansız olduğunu düşünüyorum. Tabii ki her sene mutlaka trendleri kullanmaya çalışıyorum ama moda benim için trendlerden oluşan bir kavram değil.
Stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Benim stilim sade ve şık hatta giderek daha da sadeleştiğimi düşünüyorum. Daha önceki yıllarda daha detaylı kıyafetler ve özellikle aksesuar çok kullanırdım ama zaman geçtikçe daha rahat ettiğim kıyafetler ve tarzlar çalışma hayatımda benim için daha sık tercih konusu. Eskiden stilettolarla çok rahat yürürdüm ama artık daha düz ayakkabıları tercih ediyorum.
Gardırobuna sahip olmak istediğiniz biri var mı?
Yok, hiç öyle bir hayalim olmadı.
Aradıklarınızı bulamayıp “o zaman ben tasarlarım” dediğiniz anlar oluyor mu?
Hep oluyor. Zaten hazır giyimi yapmamın sebeplerinden bir tanesi de bu, hatta en önemlisi diyebilirim. Kendi istediklerimi bulamayıp acaba bunları ben mi yapsam diye çok düşünürüm.
Türkiye’de tekstil önemli bir yere sahip, sizce dünyada moda tasarımı konusunda hak ettiği yerde mi?
Kesinlikle hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Çok daha iyi yerlerde olabilir. Ama bunu başarabilmesi için devletin konuya daha farklı şekilde sahip çıkması lazım. Yapılanın yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ama sadece devlet dememek lazım. Türkiye’deki markaların daha çok dışarı çıkabilmesi için özel sektördeki büyük markaların da bu işe sahip çıkması gerekiyor. Çünkü tasarım gerçekten çok önemli ama ona yapılan yatırım da çok önemli. Moda tasarımcıları daha çok bireysel çalışıyor ve daha kendi kendine çıkan markalar var. Bunların büyüyebilmesi ve dış pazarda diğer markalarla boy ölçüşebilmesi için mutlaka destekçiye ve yatırıma ihtiyacı var. Hem PR anlamında hem dağıtım anlamında daha iyi olmak için çalışılması lazım.
Dünyada günlük giyimin daha spor hale gelmesi/athleisure trendi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Benim hoşuma gitmiyor açıkçası, güzel değil. Tabii ki bunu hem kadınlar hem erkekler içinde çok güzel uygulayanlar var ama artık gittikçe bu tarzın, zarafetin yerine daha formsuz ve salaş kıyafetlerin içinde yok olup gidiyoruz. Bence bu kadar gitmemeli. Bizler bunu özendirmeliyiz. “Herkes giyiyor ben de giyeyim” yerine,”Bak şık olunca da farklı oluyor” fikrini vermeliyiz.
Modanın hızla değiştiği günümüzde kaliteye yatırım yapmak isteyenlere hangi parçalara yönelmelerini önerirsiniz?
Bunların hep kalıcı parçalar olması gerekiyor. Zamansız; gölek, etek pantolon takımlar, stilettolar, babetler… Yani bir gardırobun olmazsa olmazı sayılabilecek parçaları kaliteli alıp uzun yıllar giymek bence en doğrusu.
Yeni neslin moda ya da stil anlayışı hakkında ne düşünüyorsunuz? 30 yıl önceki gençlerden farkları neler?
Şimdi çok farklı bir yaklaşım var. Şimdi daha hızlı bir tüketim başladı. Çünkü öyle alıştılar, öyle gördüler. Moda bile artık çok hızlı dönüşüyor. Kış bitmeden yazlıklar satılıyor, her sezonun öncesi ve sonrasında yeni koleksiyonlar çıkıyor. Haliyle onlar da bunu yaşıyor. Onlara da hak vermek lazım. Onlar kendilerini nasıl mutlu hissediyorsa, gençler onun peşinde. Keşke daha seçici olsalar. Çünkü onların elinde, gelecek için onlar ne talep ederse tasarımcılar da onu yapacak.
Moda ve sosyal medyanın bu kadar iç içe olması, pazarlama tekniklerinin değişmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Artık dünya her anlamda çok hızlı, her şeye kolayca ulaşılabiliyor. Sosyal medyadan anında görüp ulaşabilmesi çok büyük lüks. Ben bunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Gittikçe bunun daha yaygın hale geleceğine inanıyorum. Online satışların gittikçe daha da herkes için vazgeçilmez olacağını düşünüyorum.