Cycling sınıfları herhalde salonların en çok tercih edilen, kalabalık mı kalabalık grup derslerindendir. Popüler grup derslerinden biri olmasında, yeni bir şey oluşunun payı fazla elbette. Pilates ve yoga gibi bir klasik değil belki, tae bo, aerobik gibi doksanlarda kalmış bir aktivite modeli de değil. Artıları da var, eksileri de; ama bir şekilde insanlara cazip gelen yanları da çok. Tercih edilişindeki en büyük sebep, antrenman esnasında uygulayıcının haddinden fazla terliyor oluşu. Bu niye bu kadar önemli peki? Çünkü terlemek bizim memlekette kilo vermekle doğru orantılı olacak şekilde anlamlandırılıyor. Dolayısıyla Cycling aslında kilo vermek adına gidilen aktivitelere alternatif oluyor.
… ve her grup dersinde olduğu gibi eskiler derse, dersin içeriğine, eğitmenin üslubuna ve ders içeriğindeki pek çok mevzuya hakimken, yenilerin bu bilmedikleri evrendeki beklentileri ve antrenmanı çıkarma şekilleri birbirinden farklı oluyor. Dolayısıyla bugünün hedef kitlesi öncelikle bu grup dersini hiç deneyimlememiş olanlar… Sizden neler beklenir, siz ne bekler, ne bulursunuz? Özetle; yeni başlayanlar için Cycling nedir?
1.Cycling bir iç ortam aktivitesidir.
İnsan o bisiklete belki neler neler hayal ederek biner değil mi? Orman teması, dağ teması, çocukluğundaki eski mahallesinin teması… Ya da delicesine umutları vardır. Profesyonel bisikletçiler gibi şakır şakır pedallara basacaktır. Hooop!! Uyanın! Terleyecek, havluyu boynunuza asacak, arada bir su içerek, sizin gibi yağ yakım aralığında kalmaya debelenen insanlarla göz göze gelip, onlara gülümseyeceksiniz. Ders bitince de normal hayatınız devam edecek. Kırıcı olmak istemem ama ne stüdyo tropik ormana ne siz ünlü bir sporcuya dönüşmeyeceksiniz.
2.Cycling eğlenceli bir grup dersidir.
Ya da en azından öyle olmak zorundadır. Cycling sınıflarında durgun ya da sakin bir hoca, öğrenciyi yeterince motive edemeyecektir. Zaten pedal çevirmek yeterince zor bir egzersiz. Üstüne sıkıcı ise bi’de… Hiç çekilmez. Siz iyisi mi, katılmayı düşündüğünüz cycling sınıfını, önceden bir sorup soruşturun. Yorgunluğa, oradaki çabaya değmeyecekse gidin burpeescilere katılın.
3.Cycling sınıfları birleşik egzersizler içerir.
Cycling sınıflarında eğitmen tarafından tasarlanan koreografiler uygulanır. Pedal çevirmenin yanında, mini ağırlık kaldırmalar, tempo tutmalar ya da eğitmenin hayal gücüne bağlı olarak kolay ya da zor egzersizler ihtiva edebilir. Eğlencelidir belki; ama yeni başlayanlar için uygulamada sorunlu olabilir. Zira herkes her şeyi yapacak diye bir zorunluluk yok. Adapte olamıyorsanız çekilmeniz, direniyorsanız da kendinize süre verip, sabretmeniz gerekir. Kendinizi uzun zamandır o sınıfta pedal çevirip, aynı zamanda artistlik hareketleri başarıyla sergileyen adamlarla yarıştırmayın. Sabredin ya da başka bir grup dersine yönelin.
4.Cycling sınıflarında eğitmenin motivasyonu her şeyin bi’ tık üzerindedir.
Bu sebeple salonunuzda birden fazla cycling eğitmeni varsa, hepsini bir tur deneyin derim. Kiminin motivasyonu yüksektir, kimine kanınız kaynar, kimi de inanılmaz müzikler seçmiştir, coşturuyordur. Hangi kriter damak tadınıza daha uygunsa, o eğitmenin derslerini kovalayın. Zaten öğrenci grup dersi ayrımını bilmez; ama cayır cayır eğitmen seçer.
5.Cycling sınıflarında sağlam kardiyo yaparsınız.
Kardiyo mevzumuz olduğunda çok kritik bir mevzu gündeme geliyor; o da beslenme. Şayet akşam derslerine katılıyor ve gün içinde ara öğünlerden tut, temel öğünlere kadar yiyip bitirmiş ve antrenmandan önce doymuş ve sindirime çoktan başlamış halde sınıfa geliyorsanız işiniz daha kolay. Ama sabah sınıflarına gelmeyi tercih edenlerdenseniz antrenmandan yarım saat evvel, düzgün karbonhidrat, protein ve mineral takviyesi yapmalısınız. Doğru atıştırmalıklar olabilir, yulaf olabilir, muz olabilir hatta kuruyemişler olabilir, bir şekilde doğru besinleri yüklenip derse gelmeniz oldukça önemdedir. Unutmayın, aç karnına yağ yakımı hedefleyenlerin, süreçte kas kütlesi kayıpları da gözle görülecek kadar çoktur.
6.Cycling su içtirir.
Gün içinde ne kadar su içerseniz için, cycling antrenmanına ağzına kadar su dolu şişenizle beraber gelin. Antrenmandaki sıvı kaybınızı ancak antrenman esnasında aralıklı olarak, yudum yudum içtiğiniz su karşılayabilir.
7.Cycling sınıfında yeniyseniz sınıfa erken gelin.
Doğrusu; grup dersiniz hangisi olursa olsun sınıfa erken gelin. Eğitmenlerin en sevmediği, o kafasına göre ve her Allah’ın günü derse sonradan ve özür dileye dileye, ama istikrarlı şekilde geç gelen öğrencilerden olmayın. Cycling sınıfında bu neden önemli peki? İlkin bisiklet size ait, şahsınızın değil. Daha evvel bir başkası geldi, tüm ayarlamalarını kendi vücuduna göre yaptı ve oturdu antrenmanını çıkardı. Bacak boyunuz aynı değil, kol boyunuz aynı değil. Oturdun: ama bir şeylere uzak kaldın ya da tersi bir türlü alete sığamadın. İşte bu sebeple, derse erken gel, ayarlamalarını yap ya da en kötü ihtimalde eğitmeninden yardım al.
8. Cycling sınıfında rahat kıyafetler giyin.
Biliyorum, artık bu spor işinin yarısı şıkır şıkır giyinmek, aksesuarlanmak, salonda prenses gibi parlamak. Ama cycling de temelde, antrenman başladıktan bir süre sonra alnınızdaki yaşın, gözünüze girip, sizi kör etmeye başlayacağı deli terletici bir ders. E havlunu al bi’ kere, bunu artık beş yüz kez falan yazmışımdır. Ne giysem diye düşünürken de, dersin sonunda prensesliğinden bir şey kalmayacağını hesaplayarak seçimlerini yap. En rahat, en pamuklu kıyafetini giy, antrenmanını yap.
9.Cycling sınıfları gürültülüdür.
Spor salonlarının handikaplarındandır; öğrenci müzikle motive edilir ve ”müziğin sesi ne kadar çok olursa öğrencinin kas kütlesi o kadar artar” kafasındaki salonlar bu mantıkla kısa sürede gece kulübüne dönüşebilir. Cycling sınıflarında yüksek sesli müzik resmen bir zorunluluktur. Bu sebeple benim gibi yüksek sesli müzikten zerre hoşlanmayan, müziği neden bıraktınız sorusuna, kafam şişti diye cevap verenlerdenseniz birer kulak tıkacı edinin derim. Hatta bu vesileyle kitap bile okursunuz o ortamda.
10.Esneme nihai hedeftir.
Her egzersizin sonunda olduğu gibi cycling sınıflarında antrenman sonunda esneme yapılır. Lütfen o esnemeden hemen önce, aman da ders bitti diyerekten kaçmayın. Esnememe odaklı vücut ağrılarınız ve ilerde sakatlıklarınız oluşursa da antrenörünüze dert yanmayın.
Son söz; eğlenmeye, çabalamaya, terlemeye, rahatlamaya ihtiyaç duyuyorsanız cycling sınıflarına dahil olun. Aman da ben yorulmayayım, kafam rahat olsunculardansanız pilates sınıfları var, yoga var, nefes açıcı dersler var. Onlara dahil olun. En azından kafanız rahat olur. sevgiler.