Yetişkin mantığında; kadınlar, erkekler ve çocuklar diye adlandırılan üç türde insan vardır. Böyle bir tanımla çocuklar ne tam olarak erkek, ne tam olarak kadındırlar. Sadece çocukturlar. Halbuki çocuklar, her ne kadar yaşça ufak olsalar da, bazen yetişkinlerden daha mantıklı, daha olgun olabilirler. Bu anlamda çocuk da yetişkin gibi kendine has bir bilince sahiptir, sadece azıcık miniktir. Bu sebeple yetişkinler, bu minik insanlara yardımcı olmaya ve onları yönlendirmeye çalışırlar; çünkü çocuk dediğin sürekli değişir.
Büyümenin getirisidir bu. Yetişkin insan kilosunu koruduğu ve aldığını eskitmediği sürece, on yıl aynı mantoyu giyebilir, aynı tişörtle yazı çıkarabilir; ama çocuklar söz konusu olduğunda, onların büyümelerine bağlı olarak, ailelerin sürekli alışveriş etmesi gerekir.
Çocuklara yönelik bu tip seçimler az biraz zor olsa da, bu seçimlerin içinde en zoru; ayakkabı seçimidir. İnternetten alışveriş etmeyi sevenlerdenseniz, bu zorluğu sizin için bugünkü yazı ile aşmaya çalıştık. Umarım bazı küçük ipuçları ile işinize yarayacaktır.
1.DOĞRU MARKA FAKTÖRÜ
Sadece çocuklara özel üretim yapan ya da yetişkin üretiminin dışında çocuklar için de tasarımlar üreten bazı markalar vardır. Bu markalar çocuk alışverişleriniz için ilk uğrayacağınız markalar olsun. Zira bu tipte markalar için çocuk ayağının rahatı ve konforu adına kafa yormuş ve tecrübe ile yıllarca varoluşlarını sürdürmüşlerdir.
2.MEZURA FAKTÖRÜ
Ayakkabıyı sipariş etmeden evvel çocuğunuzun ayağını mezura ile ölçün. Çocuk alışverişinde mini santimler, üretimden ibaret hassas konuların başında gelmektedir. Mevzu ayakkabı iken sizinle tek tip 40 numara üzerinden değil de, santimler üzerinden konuşan markalardan alışveriş yapın. Bu mevzuda özellikle çocuk ayaklarına ait ebatların hangi numaralara denk gediğine dair tabloları mutlaka inceleyin.
3.DENEME FAKTÖRÜ
Ölçüm işlemini yaparken çocuğunuza o an giydiği ayakkabıyı mutlaka denetin. Bazen ayak boyca büyümemiş olsa da çocuğunuzun ayak tarak kemikleri genişlemiş olabilir. Böyle durumlarda ya daha rahat ayakkabılara ya da bir boy büyük ayakkabılara yönelin.
4.ÇORAP FAKTÖRÜ
Çocuğunuza şu an giydiği ayakkabıyı deneterek bir ölçüm almaya çalışıyorsanız, çocuğunuza mevsim yaz ise ince bir çorap, kış ise kalın bir çorap giydirerek ölçümlerinizi garantileyin. Çorap çocuklar için olmazsa olmazlardandır. Bu sebeple çıplak ayak ölçüm almayın, deneme yapmayın.
5.BOŞLUK FAKTÖRÜ
Çocuğunuz ayakkabıyı giydiğinde, başparmağının olduğu yeri, genelde ilk ayakkabı deneyimlerinde ayakları sıkça vuran bileğin altındaki arka kısmı ve ayakkabıyı esnek ya da kullanışsız hale getirecek yan kısımlarıdır. Ayakkabıda ön kısmında yeterli boşluk, arka tarafta rahatlık ve yanlarda esneklik olması gerekir. Çocuğunuz şimdiki ayakkabısında, bu kısımlardan yana sıkıntı yaşıyorsa mutlaka bir numara büyük ayakkabıya yönelin.
6.İKİ AYAK FAKTÖRÜ
Çocuklarda da yetişkinlerde de vücudun iki tarafı yüzde yüz simetrik değildir. Bir kaş bir kaşa, bir kol boyu diğerine, bir ayak da öbürüne simetrik şekilde eşit ve denk değildir.. Bununla beraber gün içinde de ayak boyumuz değişir ve şişmeye bağlı olarak büyümeye başlar. Bu sebeple eski ayakkabı ile deneme yapacaksanız, alacağınız ölçümleri akşam saatlerinde almak, ölçüm alırken iki çifti de giydirip çocuğu evde bir gezdirmek ve ayağını sıkıp sıkmadığını sorgulamak bu anlamda bir diğer önlem olacaktır.
7.ALTIN ORTA FAKTÖRÜ
Çocuğunuzu giydikçe açılmasını umduğunuz ya da seneye de giyer mantığıyla aldığınız bir ayakkabıyla sınamayın. İlk olasılıkta, ayakkabı giydikçe açılmayabilir ve Çin işkencesine dönüşüp işlevsizleşebilir. İkinci olasılıkta da birkaç numara büyük ayakkabı çocuğunuzun ayak gelişimini olumsuz etkileyip, hızlıca ayak numarasının büyümesine sebep olabilir. İkisini de yapmayın.
8.TABAN/ TOPUK FAKTÖRÜ
Ayakkabı tabanı ayakkabı seçiminin en kritik parçalarından biridir. Zira yanlış tabanlar, ayak gelişimini negatif etkilemekle kalmayıp, sadece estetik bir sıkıntı olmanın ötesinde ağrılı sızılı çeşitli anatomik bozukluklara yol açacaktır. Bu yüzden taban seçerken mümkünse rahat, esnek tabanlar seçin. Aynı mantıkla şayet ayakkabı topuklu ise topuk boyu ve ağırlığı konusunda dikkatli olun. Çocuğunuz belirli bir taban rahatsızlığından şikayetçi ise de mutlaka ortopedik, rahat tabanlı ayakkabılara yönelin.
Zavallı ayak tüm gün koca bedeni taşır da taşır. Güne rahat başlar; ama akşam olduğunda mesaisini ebatça daha büyük, daha ağrılı sızılı, daha yorgun bitirir. Bu yüzden belki de vücudun rahat etmesi gereken kısmı ayaklarımızdır. Sıkıntılı ayak, yaşam kalitenizi tahmin edemeyeceğiniz oranda düşüreceği için, mümkünse ayakkabı seçerken çok çok çok titiz olun. Yavrularınız için de bu titizliğin iki üç katını gösterin. Sevgiler.